Könyvtárunk rövid története

Régi könyvtár 1 nagy

Településünkön 1948 óta folyamatosan működik könyvtár. Az indulást az a 80 kötet jelentette, amit a Népkönyvtárakat Szervező Bizottság küldött Lőrincire. 1950-től a Hatvani Járási Könyvtár fejlesztette az állományt, tiszteletdíjas könyvtárossal, heti 2 alkalommal várta olvasóit. 1954-től már függetlenített könyvtárosa volt, 1969-ig a falu főutcáján, az Árpád úton, egy magánház üzlethelyiségében működött.

1960 augusztusában a könyvtár az Árpád út 92. szám alatti épületbe költözött, amely hajdan a község elemi iskolája is volt. Ekkor vette fel a Magvető Könyvtár nevet, mely a kiadói támogatásra utalt. A könyvkölcsönzés mellett rendszeresekké váltak az ismeretterjesztő előadások, író-olvasó és művész-közönség találkozók, vetélkedők, kiállítások, gyermek- és szórakoztató rendezvények, kiscsoportos foglalkozások. 1986-ban a könyvtár tovább bővült, az épületen belül újabb helyiségeket vett birtokba.

1992-ben a városi könyvtárak sorába léptünk, Lőrinci várossá nyilvánításának köszönhetően.

1999-től egy intézményi integráció után Közművelődési és Kulturális Intézményként, 2000-től Városi Kulturális Intézmény és Könyvtárként működött. 2003-ban az Wampetich kastelyönkormányzat leválasztotta a könyvtárat az integrált intézményről, ekkor Lőrinci Városi Könyvtár lett a neve. 2004-ig – a jelenlegi helyére történő átköltözéséig – a bibliotéka szolgáltatásai számítógép- és internet-használattal, nyomtatási, fénymásolási és faxolási lehetőséggel bővültek.

A helyi képviselő-testület döntése alapján 2004-re fejeződtek be a volt Wampetics-kastély átalakítási és felújítási munkálatai. A kastély tulajdonosa az a Wampetics Ferenc volt, akitől Gundel Károly 1910-ben megvásárolta a máig híres városligeti étterem bérleti jogát. Wampetics ekkor vette meg a már meglévő kastélyt a birtokkal együtt, mely addig Hoffmann Jakab tulajdonát képezte.

A kihasznált kedvező pályázati lehetőségeknek, és a lakossági összefogásnak köszönhetően az átköltözés után új helyen, esztétikus környezetben és épületben, egy park közepén, megújult berendezések között fogadhatjuk könyvtárunk és Digitális Jólét Program Pontunk látogatóit.


Új könyvtár 2Könyvtárunk - intézményi keretek változásait követően (Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár; Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény, Városi Könyvtár, Lőrinci Városi Könyvtár) - jelenleg Lőrinci Városi Könyvtár és Művelődési Ház néven, a város központjában, a Szabadság tér 4/a szám alatt fogadja olvasóit, használóit.

 

Minden hozzánk fordulót szeretettel és segítségnyújtással várunk!