Kedves Látogató!

Itt csak ízelítőt kap programjainkról, rendezvényeinkről. Facebook-oldalunkon viszont részletesebb leírást és még több fotót talál. Hogy értesülhessen újdonságainkról, kérjük, kedvelje a Lőrinci Városi Könyvtárat.

2020. november 29 - december 24.

26 nap, 26 ablak - Könyvajánló adventi naptár a könyvtár ablakaiban

2020. október 30 - november 1.

Halloween-kvíz - Online játék és dekorációkészítés az október végi november eleji szokásokról
13 kérdésből álló, intenetes kutatást igénylő, online kitölthető feladatlap megoldására és otthon készített dekoráció készítésére, fotózására és beküldésére hívtuk a 10-14 éves diákokat.

2020. október 29. (csütörtök) 17 óra

Márai Sándor élete és írásai - Bodor Böbe színművésznő önálló estje bepillantást adott Márai Sándor életébe, születésétől haláláig, a művein keresztül.

2020. október 5 - 11.

Országos Könyvtári Napok

10.05-10.
Kiállítások és online madaras totó
A hajdani helyi önkéntes tűzoltóságokat bemutató kiállításunkat lakossági felajánlásokból (dokumentumok, fotók, tárgyak) rendeztük.
A 8-12 éveseknek meghirdetett "Madarak a ház körül" alkotópályázatra készített rajzok is megtekinthetők voltak a könyvtári héten. A 7-8. osztályosok részére online kitölthető madaras totót állítottunk össze. Mindkét esetben díjaztuk a legügyesebbeket.

10.06. (kedd) 17 óra
Szabó András előadóművész, író határon túli magyar irodalomból összeállított Közös kincs c., történelmi háttérrel fűszerezett előadói estje a Nemzeti összetartozás éve alkalmából.

10.07. (szerda) 17 óra
Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, főtanácsos, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének vetítéssel egybekötött előadása az idén 150 éves magyar tűzoltóságról.

10.08. (csütörtök) 17 óra
Dr. Benedek Veronika környezeti nevelő, biológus, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa előadása a madárbarát kertekről. A hallgatóság soraiban ülők közül többen kedvet is kaptak a megvalósításhoz, könyvtárunk pedig csatlakozott a Madárbarát munkahely programhoz.

10.10. (szombat) 11 óra
Dóka Andrea színművésznő Mesehősök derűből és napsugárból c. előadása az idén elhunyt Csukás István emlékére. Utána kapcsolódó kézműves foglalkozás gyerekeknek.

2020. szeptember 2. (szerda) 17:30 óra
Latin dallamok a könyvtárban - Bándi Gergely gitárművész koncertje dél-amerikai és spanyol, klasszikus, jazzes és modern darabokkal.

2020. augusztus 11. (kedd)

Virtuális séta Lőrincin
A hatvani Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat táborozóinak bemutattuk Lőrincit korabeli és jelenkori fotók, valamint a településünk 750 éves jubileumára készült kisfilm segítségével. Az ezt követő szabadprogram alatt a könyvtár minden zeg-zugát birtokba vették a gyerekek.

2020. július 16 - augusztus 27. (csütörtöki napok)

Szünidei Időtöltő

08.27. - Tájházi délelőtt a könyvtárosokkal
A gyűjtemény megtekintése Varga Antal kalauzolásával, Samu Gyuláné Marika ostoros rétesének kóstolása, szalvétatechnikás hűtőmágnes készítetése, játék a Petőfi-szobor melletti új játszótéren

08.13. - Kirándulás a tari Buddha Parkba
Látnivalók: Kőrösi Csoma Sándor sztúpa és kiállítás, tibeti és a szabadtéri fotókiállítás, a hun templomok építészeti hagyományait követő Tara templom - ismertetéssel, Tara-forrás

08.06. - Gyalogtúra a Gödöllői-dombságban
Látnivalók: Pap Miska betyárról elnevezett kút, I. Grassalkovich Antal 1750 körül épített, barokk stílusú istállókastélya; a Szent István Egyetem Babat-völgyi tanüzeme (angol boxos istállók, lovak, szürkemarhák, bivalyok, kecskék, baromfiudvar indiai futókacsákkal) - vezetéssel, a tragikus sorsú gróf Telek Pál síremléke a máriabesnyői temetőben, Nagyboldogasszony Bazilika

07.30. - Gyalogtúra a tari Tuzson János arborétumba
Látnivalók: az erődszerű fallal körülvett, Árpád-kori eredetű Szent Mihály templom; Pokoljáró Tar Lőrinc udvarházának romjai, Felső-csevice forrás, a fenyvespusztai arborétum

07.23. - Ismerkedés Jászberénnyel
Látnivalók: Zagyva-sétány, főtér, a Jász Múzeum gyűjteménye Lehel kürtjével, Jászberényi Városi Könyvtár a Csillagdával és a Jászsági Népmeseponttal, Margitsziget

07.16. - Kerékpárral a Richter Anna Tanösvény és mezítlábas parkba
Program: a hajdani Schossberger kastély megtekintése és a tanösvény bejárása Husanyicáné Érsek Enikő vezetésével, a mezítlábas park kipróbálása

2020. július 3. (péntek)

Könyvtársátor a Mesés Nyárindítón
A Városi Művelődési Ház udvarán megrendezett gyerekprogramon könyvekkel és játéksarokkal vártuk a babákat, óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket.

2020. március 6.

A Zagyva-mente a kora bronzkorban

Kassa András helytörténet-kutató előadása segítségével visszarepülhettünk a kora bronzkori Zagyva-mentére. Megismerkedtünk a 350-400 évig fennálló Hatvani kultúrával, a régészeti kutatások által feltárt erődített településeik (tellek), házaik szerkezetével. A fotókon bemutatott edénytöredékeik, használati és egyéb tárgyaik életmódjukba, urnasíros temetkezési szokásaikba engedtek betekintést. Érdekességképpen tárgyrekonstrukciókat is láthattunk.

bronzkor1  bronzkor2  bronzkor3


2020. február 29.

          Autóbuszos kirándulás a Várkert Bazárba

Csoportunk részt vett A főváros ékszerdoboza - A Várkert Bazár, ahogy még sosem látta c. vezetett sétán. Többek között megcsodáltuk a hajdan üzleteknek helyet adó árkádsort, Sissi és Ferenc József nyomdokain jártunk a hajdani királyi kertben (a későbbi legendás Budai Ifjúsági Park területén).

A szabadtéri program után a Terror Háza Múzeum első világháborús kiállítását tekintettük meg a Déli paloták 3 szintjén. Az "Európa testvérháborúi", "A Háború urai" és az "Új világ született" c. tárlatok az első világháború eddigi legteljesebb bemutatását célozták meg a boldog békeidőktől a Párizs környéki békék európai, tengerentúli és magyarországi eseményein át a következményekig.
A napot Duna-parti séta zárta a kivilágított Budapesten.

varkert1  varkert2  varkert3


2020. február28.

          Előadással egybekötött kiállítás a gyöngyékszerekről

Az apci Szeghalmyné Ócsai Marianna előadása a gyöngyékszerek történetével, a népi viseletben betöltött szerepükkel és jelentésükkel, a gyöngyök fajtáival, az ékszerek típusaival, a sárközi motívumkinccsel ismertetett meg minket. Az elhangzottakat előadónk és Brnya Eszter zsűrizett munkákat is tartalmazó kiállítása tette teljessé.
Szeghalmyné Ócsai Marianna és Szeghalmy Szilvia 2000-es évek elején megjelent Gyöngy-világ c. könyvsorozatának darabjai megtalálhatók könyvtárunkban is.

gyongyos1  gyongyos2  gyongyos3


2020. február 15. 
          Meseszombat - A térdszéli Katica

Az első Meseszombatunkon a kópé, a király eszén is túljáró Térdszéli Katicáról szóló magyar népmese elevenedett meg Kovács Tiborné Klári papírszínháza segítségével. Az előadás adta inspiráció csodás meseházak alkotására ösztönözte a gyerekeket.

IMG 8562  IMG 8566  IMG 8569


2020. január - február
          Ovisok a könyvtárban

A Maci és a Kippkopp csoport már kétszer is járt nálunk az idén. Volt nálunk a Maci Farsanghoz kapcsolódó foglalkozás, sok-sok könyvnézegetés, no és a kölcsönzés sem maradt el egyik alkalommal sem.

ovis1  ovis2  ovis3


2019. december 13.
          A lovak szerelmesei

Az előadás résztvevői bepillantást nyertek a lovas életformába Princz Judit lovaskultúra oktató és Princz Tibor népi bőrműves előadásán keresztül. Szó esett a lótartásról, gondozásról, nevelésről, az állatok iránti felelősségről, a lovaskultúra oktatásáról (foglalkozások, edzések, túrázás, gyerekprogramok), a lovas hagyományőrzésről és polgárőrségről, valamint az ezekhez kapcsolódó rendezvényekről. Dóbiás Viktória grafikus és Botos Laura fotós közös munkái pedig a lovaglás már-már művészi oldalát villantották meg.

lovas1  lovas2  lovas3


2019. december 12.
          Utazó Digitális Élményközpont Lőrincin

Az általános iskola selypi épületében és a könyvtárban egy három tagú csapat mutatta be a felső tagozatosoknak 4 technikai újdonság történetét és működési elveit. Majd következett a gyakorlat, vagyis készültek működő legórobotok, számtalanszor kipróbálásra került egy szenzoros színválogató robot, pihenő kék labrador kutyusokat nyomtatott a 3D nyomtató, repültek a drónok, és állandó használatban volt a VR szemüveg.

UDE1  UDE2  UDE3


2019. szeptember 30 - október 6.
          Országos Könyvtári Napok - „A könyvtárak az emberért - felelősségünk a Földért”

A 2019. évi OKN lőrinci mérlege: Csatlakozás az „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” országos akcióhoz egy kislevelű hárs elültetésével, író-olvasó találkozó Fábián Jankával, 4 felnőtteknek szóló előadás (Csigi Klaudia - Tudatos Vásárlók Egyesülete, Urbán László és Bócsó Anita - Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Kerékgyártó József helytörténeti kutató), 4 óvodás foglalkozás, 2 játékos-zenés óra kisiskolásoknak meghívott előadóval, 9 könyvtárosok által tartott rendhagyó óra a könyvtárban és az iskola selypi telephelyén, autóbuszos kirándulás Ipolytarnóc - Fülek - Mátraverebély Szentkút megtekintésével, Könyves Vasárnap.

OKN1  OKN2  OKN3  OKN4  OKN5  OKN6


2019. június 22 - augusztus 29.
               Szünidei Időtöltő


Idén nyáron is rendszeresen visszatérő programunkkal, a Szünidei Időtöltővel vártuk a gyerekeket és kísérőiket.
A csütörtöki kirándulások alkalmával megismertük környezetünk történelmi emlékeit, kulturális értékeit és természeti kincseit. Megtudtuk, milyen a francia és az angol levendula, milyen magas is valójában a Sár-hegy, hol szabad mezítláb járni Vörösmajorban, hogy az őzek nem csak nemes vadak, de nagyon fotogének is, és mi az illendő öltözék egy malomban. Hallottuk, hogyan vezethet el egy szarvas egy kápolnához, mitől különleges a mesterséges kakukkfű és a "hanyattbéka", mit árul el viselőjéről egy-egy palóc ruhadarab, és milyen hangja van egy szelelőgépnek.
Részletes beszámolók és további fényképek találhatók könyvtárunk facebook-oldalán.

IMG 7000  IMG 7340  IMG 7400

 


2019. június 7.
                Az 1.A osztály könyvtárhasználati órája

A Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola legkisebbjei Pálinkásné Márti tanító néni kíséretével a könyvtár használatával ismerkedtek. Az osztály több mint fele beiratkozott, sőt, a kölcsönzéshez is kedvet kapott. Közben a gyereksarok sem maradt kihasználatlanul. :-)

20190607 091805  20190607 092554  20190607 093126


2019. május 10.

              Rendhagyó könyvtári óra a 8.A osztállyal
 
A végzősök május 10-i könyvtári órájának két aktualitása volt. A Madarak és fák napja alkalmából internetes keresési feladatokat oldottak meg digitális eszközeink és free WiFi-nk segítségével, majd "könyvtári ballagást" tartottunk nekik. Azaz vetítéssel egybekötött nosztalgiázásra hívtuk a diákokat óvodás koruktól napjainkig, közel 100, róluk készült könyvtári fotó segítségével.
 
2019 majus 10 1  2019 majus 10 2  2019 majus 10 3

2019. április 30.

             Tavaszi hangok gitármuzsikával

A gitárkoncert nagyszámú közönsége a XVIII. századtól a XX. századig kalandozhatott Pénzes Balázs művészi játékának és élvezetes zenei ismertetőinek köszönhetően. Johann Sebastian Bach, a spanyol Fernando Sor - a „gitár Beethovenje” és William Walton angol zeneszerző művei hangzottak el.

20190430 1  20190430 2  20190430 3


2019. április 18.
 
            Játékos húsvétváró délelőtt
 
Húsvéthoz kapcsolódó feladatokkal vártuk a vállalkozó kedvű gyerekeket csütörtökön. Volt mese (Ágh István: A gyerekek húsvétjáról álmodtam), locsolóvers, puzzle, rejtvény, online- és memóriajáték, papírnyúlkeresés a parkban, célba dobás tojással. A jutalom mindenkinek húsvéti édesség volt. A játék után kézműveskedni is lehetett.
 
husvet1  husvet2  husvet3

 
2019. április 13.
 
            Autóbuszos kirándulás a Ráth György-villába és Ady Emlékmúzeumba
 
A magyar költészet napjához is kapcsolódó kirándulásunk alkalmával megtekintettük A mi szecessziónk c. kiállítást a Ráth György-villában és tárlatvezetéssel az Ady Emlékmúzeumot. Ez utóbbi helyen, Ady Endre utolsó lakóhelyén sok-sok érdekességet hallottunk a költőzseniről, Lédáról és Csinszkáról. Hazafelé megálltunk a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikánál.
 
muzeum1  muzeum2  muzeum3
 

 
2019. április 10-12.
 
            Digitális Témahét
 
2019. április 8. és 12. között ismét a digitális írástudásé volt a főszerep az iskolákban. E héten szerdától péntekig rendhagyó digitális könyvtárhasználati órákra érkeztek hozzánk a Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola Z és alfa generációs osztályainak tanulói, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A korosztályuknak megfelelően meséken, filmeken, digitális tartalmakon, önálló internetes kereséseken keresztül ismertettük meg velük a könyvtárhasználat tudnivalóit.
 
digitalis1  digitalis2  digitalis3

2019. március 21-28.

            Internet Fiesta

Könyvtárunk is csatlakozott a 20. Internet Fiesta országos eseményeihez.
Március 22-én a Napsugár Óvoda Mókus csoportját fogadtuk egy tavaszról szóló internetes foglalkozással. 25-én az egészségünket segítő applikációkról, a személyes és internetes kommunikáció különbözőségeiről hallhattunk Gábor Edinától, Tokárczyk Zorkától és Kempf Józseftől. 26-án Csernyánszki Csaba rendőr főhadnagy, a Hatvani Rendőrkapitányság munkatársa tartott előadást az internet veszélyeiről, megtörtént esetekkel is alátámasztva. 21-én és 28-án 3 csoportban ismerkedhettek az érdeklődők a hasznos internetes oldalakkal.

 

2019.03.22    


2019.03.08. 

           Sokszínű gitárzene Bándi Gergely előadásában

Akik elfogadták meghívásunkat, ízelítőt kaphattak a klasszikus gitárzenéből. Bándi Gergely az 1700-as évektől napjainkig, Európától Amerikáig, a klasszikusoktól a kortársakig kalauzolta közönségét Bach, Schubert, Mertz, Rodrigo, Barrios, Walton, Brouwer és Reich műveinek segítségével. Különleges nőnapi zenei élmény volt.

Köszönjük a zeneiskola segítségét!

 

    


 1. február 19.

  Kézimunka-kiállítás a nyugdíjas klubban

A Lőrinci Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai a február 19-i összejövetelükre előkeresték régi hímzéseiket, hogy az azokból rögtönzött kiállítással nosztalgiázzanak egy kicsit. A kézimunkák között akadt több mint 100 éves is.

LNyK1  LNyK2  LNyK3

 


 1. február 16.

  Autóbuszos kirándulás a Szépművészeti Múzeumba

Nagy volt az érdeklődés a Szépművészeti Múzeumba meghirdetett szombat délutáni kirándulásunk iránt. 50 résztvevő csodálhatta meg a felújított kiállítótereket. Akkor is érdemes lett volna elmenni, ha csak magát az épületet tekinthettük volna meg, a kiállítások gazdag anyaga pedig egyszerűen lenyűgöző! Mindenkinek jó szívvel ajánljuk.
A múzeumlátogatás után a koratavaszi időben még egy városligeti séta is belefért.

SzM1  SzM2  SzM3


 1. február 2.

KÖNYVTÁRI FOGLALKOZÁS A MEDVÉKRŐL a Lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde Katica csoportjával

2018.02.02katica

 

 

 

 


2018. február 2.

ÉDES-MÉZES DÉLUTÁN - Susán Fáczán Zsuzsanna vetítéssel egybekötött előadása méhekről, méhészetről és mézről

2018.02.02méz

 

 

 

 


 1. március 8.

KÖNYVTÁRI FOGLALKOZÁSA HUSZÁROKRÓL a Lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde Katica csoportjával

2018.03.08

 

 

 

 


2018.03.29.

HÚSVÉTI AKADÁLYVERSENY A KÖNYVTÁRBAN

2018.03.29

 

 

 

 

 


 1. április 9-10.

KÖNYVTÁRI ÓRÁK A DIGITÁLIS TÉMAHÉTEN

2018.04.10

 

 

 

 

 


 1. június 28-tól augusztus 30-ig

SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ

 

 1. június 28.

GYALOGTÚRA A PETŐFIBÁNYAI LÓBARÁTOKHOZ

2018.06.28

 

 

 

 

 


 1. július 5.

ISMERJÜK MEG GYÖNGYÖSPATÁT! - Kisboldogasszony-templom, helytörténeti gyűjtemény, Molnár László festőművész galériája, várdomb, NandiMagdi Vendégház - szőlészet és borászat

2018.07.05

 

 

 

 

 


 1. július 12.

BARANGOLÁS GYÖNGYÖSÖN - Gyöngyösi Ferences Templom és Könyvtár, játszótér, Gyöngyösi Állatkert

2018.07.12

 

 

 

 

 


 1. július 19.

AUTÓBUSZOS CSALÁDI KIRÁNDULÁS SZÉCSÉNYBE - Ferences templom és kolostor, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély), Tűztorony, várkert, sétáló utca

2018.07.19

 

 

 

 

 


 1. július 26.

KEREKES KALANDOK AZ ERŐMŰI VÁROSRÉSZBEN

2018.07.26

 

 

 

 

 


 1. augusztus 2.

AKADÁLYVERSENY A SZENT ANNA KÁPOLNA KÖRÜL

2018.08.02

 

 

 

 

 

 

 

 


 1. augusztus 9.

VONATOS KIRÁNDULÁS GÖDÖLLŐRE - „Terézia út” (Alsó templom, Grassalkovich kripta, Bazilika, Kegyoltár), Méhészeti Gyűjtemény, Gödöllői Erdészeti Arborétum

2018.08.09

 

 

 

 

 


 1. augusztus 16.

VONATOS KIRÁNDULÁS SALGÓTARJÁNBA - Tarján Glass Kft. látogatóközpontja, Dornyai Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, kálvária

2018.08.16

 

 

 

 

 


 1. augusztus 23.

VONATTAL GÖDÖLLŐRE - Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, Gödöllői Hivatásos Tűzoltóság, Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum

2018.08.23

 

 

 

 

 


 1. augusztus 30.

ZÁRÓBULI

2018.08.30

 

 

 

 

 


 1. október 1-től 7-ig

ÍZELÍTŐ AZ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOKBÓL

KÖNYVTÁRI GYEREKSAROK ÁTADÁSA

2018.10.01gyereksarok

 

 

 

 

 

 

 

 

A SIRÁLYKIRÁLY - író-olvasó találkozó Bosnyák Viktória írónővel 2-3. osztályosok részére

2018.10.02Sirálykirály

 

 

 

 

 

RENDHAGYÓ KÖNYVTÁRI ÓRÁK

2018.10.03rendhagyó óra

 

 

 

 

 

ÓVODÁS FOGLALKOZÁSOK

2018.10.05.ovis foglalkozás

 

 

 

 

 

HITTEL ÉS AKARATTAL - író-olvasó találkozó Balogh Ernő nyugalmazott főmérnökkel

2018.10.04Hittel

 

 

 

 

 

 ZAGYVAMENTI SAJTOK - a Mekkentő Gazdaság vetítéssel és sajtkóstolással egybekötött előadása

2018.10.05sajtos

 

 

 

 

 

AUTÓBUSZOS KIRÁNDULÁS Parád, Sirok és Erdőtelek útvonalon

2018.10.06Parád

 

 

 

 

 

KÉRDÉSKÁRTYÁS JÁTÉK a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával járó gyermeklapokból

 2018.10.07kérdéskártya

 

 

 

 


 1. november 9.

EURÓPAI SZAKKÉPZÉSI HÉT - Az ESZC Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma szakmabemutató kiállítása

2018.11.09

 

 

 

 


 1. november 13.

A MÉHEK ÉS A MÉZ - a Lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde Mókus csoportjának könyvtári foglalkozása

2018.11.13a

 

 

 

 

 


 1. november 13.

LAKOSSÁGI FÓRUM Lőrinci Város Önkormányzata „A helyi identitás és kohézió erősítése Lőrinciben” című pályázatával kapcsolatban

2018.11.13b